Saltrulle

Pernilla tipsar : Påskrulle

1. Veckans köttdetalj: Saltrulle.

En detalj som jag tycker är lite bortglömd och jättegod. Det är lite mer struktur i än filé och det här receptet går att göra dagen innan man ska äta.

2. Ingredienser: Räcker till 6 personer som buffémat

Saltrulle (den jag använde vägde strax under 400 g )

Kryddblandning:

1 tsk pepparmix , hade färdig pepparmix från Santa maria i skåpet
1 msk torkad dragon
1 msk malen paprika
1 tsk socker
1.5 tsk salt
1 krossad vitlöksklyfta

Lag som köttet ska bakas med:

2 dl påskmust
2 msk äppelcidervinäger

3. Tillvägagångssätt: ugn 150 grader

Blanda kryddblandningen med en gaffel på ett bakplåtspapper ( se bild 1) och rulla saltrullen i.

– Stek i lite olja tills den fått färg runtom (se bild 3). Lyft ur köttet och lägg i en gryta med påskmusten samt vinägern. Häll 2 dl vatten i stekpannan som blandar upp sig med kryddorna. Den goda blandningen är full av smaker och hälls sedan över saltrullen i grytan. Sätt på lock och in i ugnen ( 150 g) tills innertemp 70 grader. I min ugn tog det 30 min.
– Lyft ur rullen och lägg i en låda, häll ”stek/gryt-juicen” i en separat låda ( se bild 4). På så sätt så fortsätter inte köttet att tillagas i efterhand. När allt är svalt så häll över ”stekjuicen” på köttet och in i kyl till dagen efter.

4. Tips på servering / tillbehör:

Skiva tunt och servera på ett fat (se bild 5). Jag hyvlade rabarber som dekoration (rabarbern blev supergod i restfesten) 
Varför inte testa den goda lagen som köttet kokat i som salladsdressing!?
Köttet passar perfekt som ett buffétillbehör på vårens festligheter, lika god till potatissallad som pastasallad.

5 . Restfest:

Jag tog vätskan som köttet låg i och kokade upp med 2 dl matlagningsgrädde, smakade av med lite mer salt. Sen strimlade jag köttet och lät koka med några minuter. Serverades med potatismos och ärter, vilket 1.5-åringen i huset älskade =) bild 6