Mjöl från Gisslagården!

När Gisela och Tomas började odla vete valde de ett såkallat EVO vete. Vad innebör då EVO? Jo, man tar flera olika gamla kulturspannmålssorter av i detta fall vete och odlar dessa i flera år. Efter några år har blandningen blivit en anpassning till de lokala betingelserna, jordmån, sol, regn, gödsling mm. Nu heter detta vete GISSLAVETE.

Vetet maler de själva i en stenkvarn, men endel åker de iväg med och låter få malt i en Virvelkvarn utanför Trollhättan, på Lundens Ekogård.

Från Lundens Ekogård tar de även med Svedjeråg som de maler endel av själva.

Vad är det som skiljer dessa mjölsorter från vanligt man köper i affärn?!

”Vanligt” mjöl mals i valskvarnar, det går snabbt och effektivt.

Ett stenmalet mjöl innehåller delar av kli-skiktet, vilket ger högre näringsinnehåll och mer smak än ett valsmalet siktat mjöl. Det betyder också att mjölet får en något mörkare nyans. Ett stenmalet mjöl suger mer vätska vilket ger ett saftigare bröd.

I virvelkvarnen matas spannmålskärnorna ner i en skål av vulkanisk sten. Där virvlas de runt i skålen med hjälp av en stark luftström, och de slipas sakta ner till ett extra finmalet och fluffigt fullkornsmjöl. Detta unika virvelmjöl ger ett brett användningsområde, och kan ofta användas i stället för ett ljust siktat mjöl. Genom denna malteknik frigörs mjölets alla näringsämnen.

Maler man dessutom kulturspannmål med dessa tekniker som redan från början innehåller mer spårämnen och mineraler så kan det bara bli bra. Bakar man dessutom med surdeg så klarar även våra magar att ta upp näringen bättre!

Välkommen att testa!