Grisens väg…

Äter man kött bör man även vara medveten om hur djuren slaktas. Hos oss blir grisarna körda i en vanlig liten djurtransport. Vi slaktar aldrig mer än 5 djur i veckan. De brukar anlända till slakteriet på kvällen innan slakt. Då hinner grisen lugna ned sig och finna sig tillrätta i vårt slaktstall som är fullt med halm.

Pä morgonen efter att Livsmedelsverket besiktigat djuren börjar slakten. Grisen hamnar i en avlivningsbox och får något gott att äta, sirap brukar vara en favorit! Med bultpistol bedövas grisen innan båda halsartärerna skärs av vid avblodningen. Därefter slaktas grisen upp och kyls ned i kylrummet. Dagen efter kommer livsmedelsverket igen och besiktigar djurkropparna.

Vi låter våra grisar hänga från torsdag till måndag då vi styckar dem. Detta göra att de hinner tappa betydligt mera vätska än om man styckar dem tidigare. Detta ger mera smak åt köttet.

All styckning görs på måndagar. Allt vakuumpackas för bästa hållbarhet. Tisdagar görs all korv, onsdagar röks och värmebehandlas allt som behöver det. Torsdagar packas all chark och märks.