Innanlår (Schnitzel)

Pernilla tipsar : Schnitzel (innanlår)

1. Veckans köttdetalj: Innanlår

Det finns mycket gott att göra av innanlår som till exempel skinkrullader, stroganoff och denna klassiker – schnitzel.

2. Ingredienser: räcker till 4 portioner + restfest

Innanlår cirka 1 kg
4 ägg
2 dl vetemjöl
ca 250 g panko (japanskt ströbröd som brukar stå vid den asiatiska tillbehörshyllan)
salt och svartpeppar

3. Tillvägagångssätt:

Jag skar köttbitarna 1 cm tjocka. Skivorna bankade jag sedan ut mellan ett bakplåtspapper med en kastrull (se bild 1).

Paneringen:

-Salta och peppra köttet.
-Vänd i vetemjöl.
-Vispa upp de 4 äggen med en gaffel och lägg i köttbiten.
-Lyft upp köttet och vänd i panko (ströbröd) – se bild 2.
-Klart att stekas. (tips: det går att förbereda fram till hit och lägga de panerade köttbitarna i kylen. Lägg bakplåtspapper emellan om du lägger flera lager). Jag brukar steka i rapsolja till en gyllenbrun färg.

Bild 3 – jag serverade med ärter, potatismos och tomat/fetaostsallad.

4. Tips på servering / tillbehör:

Potatismos är jättegott till och går att smaksätta på många olika sätt till exempel:

-Brynt smör. Låt smöret puttra till det fått en gyllenbrun färg och rör i botten på kastrullen när det är färdigt. Ha i samma mängd brynt smör som du brukar ha vanligt smör.

-Citron. Riv ner citronskal och lite färska örter när moset är färdigvispat.

-Västerbottenost. Tillsätt den rivna osten när moset är färdigvispat.

5 . Restfest:

Det blev 3 schnitzlar över. Jag strimlade dom och stekte knapriga ihop med lite citronskal, majs och vitlök. Det serveras med kokt dinkelpasta, riven västerbottenost och hyvlad morot (bild 4).