Spannmål

053

Den spannmålsproduktion vi har är minimal. Vinsten för oss är att få in dem i odlingsföljden och göra den bättre i ogräsbekämpningssyfte inför vad för oss är viktigast potatis och grönsaker.

Den Svedjeråg vi odlar blir ca två meter hög. Är mycket benägen att lägga sig ned om det regnat och blåser. Hopplös att tröska är den också då halmen är seg som gummi och dessutom nära två meter lång. Men varför vi stångar oss blodiga på denna gröda är att den är en perfekt ogräsbekämpare då den höstsås och därmed hinner före allt ogräs på våren och kväver detta. Sen är den otroligt vacker när den står och vajar med böjda axvippor.

Havre odlar vi när vi inte hinner få ned Svedjerågen på hösten. Havren vårsås och får då inte det behövda försprång som en höstsådd gröda får emot ogräset. Det blir inte lika bra ogräsbekämpning som råg men bättre än inget. Havren passar dessutom jättebra till våra höns.

Till en början när vi odlade råg band vi kärvar för hand och tröskade med slaga. Detta orkar man inte till så stor odlingsplätt. Numera är vi riktigt moderna med en självgående tröska från 1957. Volvo BM T257, som vi varje år får prata väl med och pyssla om för att överhuvudtaget få den att gå framåt. Men stolt som en tupp är man när man sitter och tröskar en varm höst dag.

Kommentera