Höns

hons2

Brun Lohman heter rasen på våra höns. Det är en värphöna vi köper av en uppfödare i Stora Levene. Vi byter hälften av besättningen varje år för att hålla en god värpning året runt.

Hönshuset de huserar i är av frigångstyp på ströbädd. Det viktigaste med hönsen förutom äggen är vad som hamnar under sittpinnarna på gödselbänken. Hönsgödsel har hög kvävehalt vilket blir perfekt övergödsling till grönsakerna. Därför läggs inte denna på gödselhögen utan sorteras för sig. Ströbädden som tas ut två ggr på år i samband med storstädning hamnar antingen i stuka eller sprids direkt på vallåterväxt.

Utomhusvistelse får de i en inhägnad hage som de har tillgång till året runt. Men när vi är hemma och räv och rovfågel håller sig borta så går de helt fritt på gården.

Fodret våra höns kommer ifrån kommer från Svenska foder, samt att vi köper in havre från olika lokala producenter. Ungefär hälften av havren producerar vi själva.

9131030_5_10

Äggen lägger hönsen i kollektivreden som töms varje dag. Äggen går sedan vidare och blir sorterade och packade för försäljning i gårdsbutiken.

Kommentera