Får

003

Våra får är av blandras typ. Finull/texel ligger som grund i de tackor vi började med en gång. Till dessa har vi i många år haft Gotlands/päls bagge. Detta för att få fram ett vitt skinn med den typiska glansiga locken som pälsfåren har. Detta lyckas till viss del med gott resultat men för det mesta blir det alla de möjliga färger på skinnen.

lamm1

Vi sköter våra får på ekologiskt vis, dock så äter de konventionellt foder. Ensilage köps in från en lokal producent som levererar grundstenen i lammproduktion. Tidigt skördat, hackat, inte för torrt ensilage är som godis för våra får. Kraftfoder får tackorna enbart under högdräktigheten samt under diperioden. Kraftfoder och mineralfoder köper vi in ifrån Svenska foder.

Lammningen brukar vi försöka ha under mars-april månad. Vi skiljer lamm och tackor sista veckan i Juli, 24 timmars ihållande bräkande brukar uppstå vid denna aktivitet, men på den 25 timmen blir det alldeles tyst. I samband med särdelningen väger vi lammen och de grupperas efter storlek. Om träckproven visar stora mängder parasiter avmaskar vi även lammen nu. Små lamm får hamna på vallåterväxt och eventuellt få en aning kraftfoder. De större lammen som följer viktkurvan får gå som tidigare. Tackorna hamnar för sig själva för att kunna återhämta sig från digivningen och få upp hullet till hösten.

lamm2

Lammslakten börjar vecka 40 då de största lammen körs till Hultets gårdsslakeri i Lerdala. Nästa grupp brukar få åka några veckor senare. Lammen kan du köpa finstyckade i låda genom att fylla i intresseanmälan här på hemsidan, så hör vi av oss när det börjar närma sig slakt.

I framtiden när vi har fått iordning vårt egna kylrum samt frysar är tanken att vi ska kunna sälja både färskt och fryst lammkött i butiken. Men där är vi inte ännu tyvärr.

Här kan du boka ditt lamm!

Kommentera