Category Archives: Okategoriserade

Prislista v4-9

012

Blåsigt och ingen tjäle gör skogsarbetet hopplöst. Då måste man hitta på andra sysselsättningar, fågelholkar har jag länge tänkt göra men inte riktigt fått tummen ur. Efter lite googlande så vart man ju lite klokare, spillvirke från byggfirman finns det ju gott om så det var bara att sätta igång. Tänkte det var lika bra att göra ett gäng när jag ändå var på gång, så nu finns det ett gäng fågelholkar i butiken. Fem olika storlekar kom jag fram till behövdes. Från de minsta mesarna till kattugglan som behöver en redig holk. Vad gäller kattugglan så gäller det tydligen att få upp holken så fort som möjligt då de börjar leta boplats redan i januari/februari, kräsna är de också tydligen. Bästa är att få upp holkarna redan nu så de hinner bli lite vindpinade innan första hyresgästen anländer. Alla holkar är av gran, takpapp på taket och lätta att göra rent till nästa säsong genom att öppna framsidan.

Nu är även veden slut. Lammskinn finns det ännu ganska gott om, välkommen på besök en lördag då vi har öppet!

Ägg och honung finns det gott om i självbetjäningen.

Här är prislistan för vecka 4 – 9. Prislista v4

Prislista v46 – 52

010

Växthuset har fått sig en ordentlig städning, och ca två ton grisaskit som får ligga och gosa till sig över vintern nu.

Ska i veckan få hem ett gäng hallonplantor som behöver ned i marken. Det är några olika sorters hösthallon som vi ska testa att odla.

Bina har fått sin vinter isolering, lite oxalsyra mot varroa kvalstret och fått musskydd på flusteröppningarna. Rejäla plank ovanpå taken så de inte blåser iväg under vintern. När man gjort detta så har man gjort allt man kan för att de små ska klara vintern, mer kan man inte göra iaf, bara att hålla tummarna nu för en god övervintring.

Här kommer  prislistan för vecka 46 och ända fram till v. 52. Så här års blir det inga större förändringar… Prislista 46

Prislista v44-45

003

Nu är all potatis uppe! Potatislandet har Galten Sixten och suggan Stina fått ta över och rensa rent. All potatis är ännu inte torkad och packad så att i skrivande stund finns bara Amour och Asterix i 5 kilos förpackningar i butiken. Kestrel och Sarpo mira kommer till helgen. Under veckan som kommer så kommer jag att lägga upp lite mera detaljer om våra potatis sorter.

Morötterna är också färdigskördade nu, massvis blev det iår. Av grönsakerna så är det bara morot och spagettipumpa som finns kvar till försäljning.

Lammslakten är färdig för iår, baggen är släppt för betäckning av tackorna. Till veckan får man nog börja ge lite foder så att de inte tappar hull inför vintern. Har fått för mig att pröva iår att låta tackorna bo i vindskydd i en hage där jag tänkt odla nästa år, fram tills att de skall börja lamma och först då ta upp dem till fårahuset. Allt för att gödseln skall hamna på rätt ställe. Marken runt fårahuset blir bara mer och mer övergödd vilket inte är bra.

Här kommer prislistan för vecka 44-45! Prislista 44

Frötider!

007

Nu är äntligen fröordern lagd hos Runobergs fröer! Så här års är ju alltid ambitionerna otroligt höga, som varje år. Vi kommer att odla ungefär samma grönsaker som förra året men vi har återupptagit några sorter. Bland annat Blue Hubbard som är en vintersquash som blir fantastiskt god ugnsbakad. Ärtor har vi heller inte odlat på många år, detta skall återupptas i år med försök med två olika sorter. Broccoli skall göras ett lite mera helhjärtat försök i år, likaså vitkål. En dubblering av mängden morot, rödbeta och gul och röd lök kommer vi att göra då dessa tog slut alldeles för fort förra året.

I växthuset får två av de sorters tomater vi hade förra året komma tillbaka. Fyra nya sorter skall testas där, varav en körsbärstomat.

Kryddörter kommer vi att pröva lite mera detta år, Basilika, koriander, persilja och dill kommer att finnas.

Vi kommer att presentera varje grönsak närmare under odlings sidan längre fram, så håll utkik där!

/Daniel